Det är farligt att dricka reverse-osmosvatten
Postat: 17 okt 2008, 21:40
Att saltfattigt vatten skulle vara farligt att dricka är en myt som jag stött på flera gånger i olika sammanhang.
De som hänvisar till denna myt brukar förklara något i stil med att kroppens celler förstörs om man dricker avsaltat vatten, då cellerna sväller och går sönder när avsaltat vatten genom osmos sugs in i dem. Denna mekanism är inte tagen ur luften, den kan ske vid vattenintoxikation, men det är inget som sker vid normal konsumtion av vatten, avsaltat eller ej.
Dricker du onormalt stora mängder vatten - även 'vanligt' kranvatten så kan du bli vattenintoxikerad. Det krävs möjligen teoretiskt lite mindre vatten om det är saltfattigt, men fortfarande stora volymer.
Den akuta risken vid mycket stort vattenintag är att du späder ut natriumhalten (Na+) i kroppen (hypervolem hyponatremi). Om du samtidigt förlorar salter via tex svettning kan detta teoretiskt även bidra till saltbristen, men detta har inte visats ha tydlig effekt i vetenskapliga studier av långdistanslöpare. Tidiga symptom på hyponatremi (lågt natriumhalt i kroppen) är t.ex. illamående, trötthet, ospecifik sjukdomskänsla, ödem och muskelsvaghet. Grav hyponatremi kan vara livsfarligt då den låga salthalten i vätskan i kroppens extracellulärrum (utanför cellerna) gör att osmotiska krafter drar in vatten i cellerna, vilka sväller och kan skadas. Svullnad i hjärnan (hjärnödem) kan leda till döden.
I Läkartidningen var det tidigare i år en artikel om två fall (från samma gym!) där spinningutövare druckit sig vattenintoxikerade under sina träningspass (båda överlevde). Det har inträffat dödsfall under vattendrickartävlingar och så kallad vattenpoker. Fallrapporter vittnar om allvarlig vattenintoxikation vid intag av allt från 6 liter (flicka i nedre tonåren) upp till 15 liter. Kvinnor tycks vara mer känsliga.
Men om du dricker osmosvatten i normala mängder och äter normalt är det inte farligt. Du får dina salter även via mat och annan dryck.
Det finns studier som har kopplat intag av vatten med låg salt- och mineralhalt (framförallt magnesium) till ökad risk för tex hjärt-kärlsjukdom. Det handlar då om intag under längre tidsperioder. Evidensen för att avsaltat vatten skall ha negativ effekt på hälsa bedöms som begränsad enligt WHO som också påpekar att vatten utgör en förhållandevis mindre källa till salter/joner jämfört med mat. Ett undantag enligt WHO är fluorid, och en ökad risk för karies har observerats i populationer som dricker vatten med lågt fluoridinnehåll.
WHO anger i sina riktlinjer för dricksvatten inte att avsaltat vatten är olämpligt som dricksvatten. Det svenska Livsmedelsverket skriver att de 'avråder inte normalkonsumenten från att dricka avsaltat (destillerat) vatten'. Enligt WHO kan reverse omsosfiltrering vara ett effektivt sätt att få fram tjänligt dricksvatten där vattnet annars är förorenat. Filtrering med revers osmos används bland annat för att få fram dricksvatten till militärer i fält.
Referenser
Avmineraliserat vatten som dricksvatten:
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Frago ... at-vatten/
http://www.who.int/water_sanitation_hea ... lltext.pdf
http://www.who.int/water_sanitation_hea ... susrep.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... 27/?page=1
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8434446
http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_Os ... ation_Unit
http://www.marinecorpstimes.com/news/20 ... n-110410w/
Vattenintoxikation:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8591833
http://www.dn.se/nyheter/sverige/flicka ... ket-vatten
http://www.lakartidningen.se/07engine.p ... cleId=9581
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11476407
De som hänvisar till denna myt brukar förklara något i stil med att kroppens celler förstörs om man dricker avsaltat vatten, då cellerna sväller och går sönder när avsaltat vatten genom osmos sugs in i dem. Denna mekanism är inte tagen ur luften, den kan ske vid vattenintoxikation, men det är inget som sker vid normal konsumtion av vatten, avsaltat eller ej.
Dricker du onormalt stora mängder vatten - även 'vanligt' kranvatten så kan du bli vattenintoxikerad. Det krävs möjligen teoretiskt lite mindre vatten om det är saltfattigt, men fortfarande stora volymer.
Den akuta risken vid mycket stort vattenintag är att du späder ut natriumhalten (Na+) i kroppen (hypervolem hyponatremi). Om du samtidigt förlorar salter via tex svettning kan detta teoretiskt även bidra till saltbristen, men detta har inte visats ha tydlig effekt i vetenskapliga studier av långdistanslöpare. Tidiga symptom på hyponatremi (lågt natriumhalt i kroppen) är t.ex. illamående, trötthet, ospecifik sjukdomskänsla, ödem och muskelsvaghet. Grav hyponatremi kan vara livsfarligt då den låga salthalten i vätskan i kroppens extracellulärrum (utanför cellerna) gör att osmotiska krafter drar in vatten i cellerna, vilka sväller och kan skadas. Svullnad i hjärnan (hjärnödem) kan leda till döden.
I Läkartidningen var det tidigare i år en artikel om två fall (från samma gym!) där spinningutövare druckit sig vattenintoxikerade under sina träningspass (båda överlevde). Det har inträffat dödsfall under vattendrickartävlingar och så kallad vattenpoker. Fallrapporter vittnar om allvarlig vattenintoxikation vid intag av allt från 6 liter (flicka i nedre tonåren) upp till 15 liter. Kvinnor tycks vara mer känsliga.
Men om du dricker osmosvatten i normala mängder och äter normalt är det inte farligt. Du får dina salter även via mat och annan dryck.
Det finns studier som har kopplat intag av vatten med låg salt- och mineralhalt (framförallt magnesium) till ökad risk för tex hjärt-kärlsjukdom. Det handlar då om intag under längre tidsperioder. Evidensen för att avsaltat vatten skall ha negativ effekt på hälsa bedöms som begränsad enligt WHO som också påpekar att vatten utgör en förhållandevis mindre källa till salter/joner jämfört med mat. Ett undantag enligt WHO är fluorid, och en ökad risk för karies har observerats i populationer som dricker vatten med lågt fluoridinnehåll.
WHO anger i sina riktlinjer för dricksvatten inte att avsaltat vatten är olämpligt som dricksvatten. Det svenska Livsmedelsverket skriver att de 'avråder inte normalkonsumenten från att dricka avsaltat (destillerat) vatten'. Enligt WHO kan reverse omsosfiltrering vara ett effektivt sätt att få fram tjänligt dricksvatten där vattnet annars är förorenat. Filtrering med revers osmos används bland annat för att få fram dricksvatten till militärer i fält.
Referenser
Avmineraliserat vatten som dricksvatten:
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Frago ... at-vatten/
http://www.who.int/water_sanitation_hea ... lltext.pdf
http://www.who.int/water_sanitation_hea ... susrep.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... 27/?page=1
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8434446
http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_Os ... ation_Unit
http://www.marinecorpstimes.com/news/20 ... n-110410w/
Vattenintoxikation:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8591833
http://www.dn.se/nyheter/sverige/flicka ... ket-vatten
http://www.lakartidningen.se/07engine.p ... cleId=9581
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11476407